Aquestes són les principals diferències entre SEO i SEM


En el món del màrqueting digital, dos termes sovint confosos són SEO i SEM. Si bé tots dos s’utilitzen per augmentar la visibilitat del teu lloc web en els resultats de cerca, funcionen de maneres molt diferents. Així, en aquest article, explorarem les principals diferències entre SEO i SEM, t’ajudarem a entendre quina estratègia és la millor per a les teves necessitats i et proporcionarem consells per començar.

Què és el SEO?

SEO significa Search Engine Optimization (Optimització de motors de cerca). Es tracta d’un conjunt de tècniques que s’utilitzen per millorar la posició orgànica del teu lloc web en els resultats de cerca com Google, Bing i Yahoo. Els motors de cerca com aquests utilitzen algoritmes complexos per classificar els llocs web en funció de la seva rellevància, autoritat i usabilitat.

És a dir, l’objectiu del SEO és optimitzar el teu lloc web perquè coincideixi amb aquests factors de classificació. I així augmentar les possibilitats que els usuaris trobin el teu contingut quan busquin paraules clau relacionades amb el teu negoci. Això pot conduir a un augment del tràfic orgànic, que és gratuït i pot ser molt valuós a llarg termini.

Dins del SEO, es distingeixen dues estratègies principals: SEO On-Page i SEO Off-Page. Si vols conèixer més, consulta aquest article on ho expliquem.

Què és el SEM?

SEM significa Search Engine Marketing (Màrqueting de motors de cerca). Es tracta d’una forma de màrqueting en línia que implica pagar per aparèixer en els resultats de cerca. Això es pot fer a través de plataformes com Google Ads o Bing Ads, on pots crear anuncis que es mostraran als usuaris que busquin paraules clau relacionades amb el teu negoci.

A diferència del SEO, el SEM pot generar resultats immediats. Quan pagues per un anunci, aquest es mostrarà a la part superior dels resultats de cerca, independentment de la posició orgànica del teu lloc web. Això pot ser útil per a promocionar productes o serveis específics, o per a generar tràfic a una pàgina web nova que encara no ha tingut temps de posicionar-se orgànicament.

SEO i SEM: Quines són les principals diferències?

En definitiva, la diferència bàsica entre SEO i SEM és que el SEO se centra a aconseguir tràfic orgànic, mentre que el SEM se centra a aconseguir tràfic pagat.

Altres diferències clau inclouen:

 • Cost: El SEO és una estratègia a llarg termini que requereix una inversió inicial de temps i esforç, però pot generar tràfic gratuït a llarg termini. En canvi, el SEM requereix una inversió contínua en diners per a pagar pels anuncis.
 • Control: Amb el SEO, tens més control sobre com apareix el teu lloc web en els resultats de cerca. Pots triar les paraules clau que vols dirigir-te i crear contingut que sigui rellevant per a la teva audiència. Amb el SEM, tens menys control sobre la teva posició en els resultats de cerca i estàs subjecte a les regles i regulacions de la plataforma de publicitat que utilitzis.
 • Mesurament: Tant el SEO com el SEM es poden mesurar per a determinar la seva efectivitat. No obstant això, les mètriques que s’utilitzen per a mesurar el rendiment de cada estratègia són diferents. Per al SEO, mètriques com la taxa de clics orgànica (CTR) i el tràfic orgànic són importants. Per al SEM, mètriques com el cost per clic (CPC) i la taxa de conversió són importants.

Quina estratègia és la millor per a la teva empresa?

Saber les principals diferències entre SEO i SEM i triar la millor estratègia per a la teva empresa determinaran el teu èxit. Ara bé, com trio la millor estratègia? Dependrà de diversos factors, com ara el teu pressupost, els teus objectius i el teu sector. Si tens un pressupost limitat, el SEO pot ser una bona opció per a tu. No obstant això, si necessites resultats immediats o vols promocionar productes o serveis específics, el SEM pot ser una millor opció.

Consells per a començar

Si estàs interessat a començar amb SEO o SEM, aquí tens alguns consells per SEO:

 • Realitza una investigació de paraules clau: Identifica les paraules clau que la teva audiència objectiu està buscant i utilitza-les en el teu contingut i metaetiquetes.
 • Crea contingut d’alta qualitat: Escriu contingut informatiu, interessant i rellevant per a la teva audiència.
 • Optimitza el teu lloc web per a la velocitat: Assegura’t que el teu lloc web es carrega ràpidament en tots els dispositius.
 • Crea enllaços de qualitat: Aconseguir enllaços d’altres llocs web de confiança pot ajudar a millorar la posició del teu lloc web en els resultats de cerca.
 • Promociona el teu lloc web: Comparteix el teu contingut a les xarxes socials i en altres canals en línia.

I per SEM:

 • Defineix els teus objectius: Què vols aconseguir amb la teva campanya de SEM?
 • Tria les paraules clau adequades: Assegura’t de triar paraules clau que siguin rellevants per al teu negoci i que tinguin un volum de cerca suficient.
 • Crea anuncis atractius: Els teus anuncis han de ser clars, concisos i convincents perquè els usuaris facin clic.
 • Defineix el teu pressupost: Quant estàs disposat a gastar en la teva campanya de SEM?
 • Fes un seguiment dels teus resultats: Monitoritza el rendiment de la teva campanya i realitza ajustos segons sigui necessari.

SEO i SEM són dues eines poderoses que pots utilitzar per a augmentar la visibilitat del teu lloc web i generar tràfic. La millor estratègia per a tu dependrà de diversos factors, però amb una mica de planificació i esforç, pots aconseguir els teus objectius de màrqueting digital. En aquest article heu pogut conèixer les principals diferències entre SEO i SEM. El nostre apunt final és que moltes vegades, la combinació de SEO i SEM pot ser l’estratègia més efectiva.

Feu un comentari

Contacte

Carrer Sant Maurici 24,
Vilafant, 17740, Girona.

+34 872 98 93 92

Contacta amb nosaltres

Segueix-nos